Utilization of Organic Waste into Environmentally Friendly Household Cleaning Agents: Eco-Enzyme

Authors

  • Rapita Purba Departement of Chemical Education, Universitas Maritim Raja Ali Haji
  • Gabriel Sontaria Manalu Departement of Chemical Education, Universitas Maritim Raja Ali Haji
  • Siti Patimah Departement of Chemical Education, Universitas Maritim Raja Ali Haji
  • Hilfi Pardi Departement of Chemical Education, Universitas Maritim Raja Ali Haji

DOI:

https://doi.org/10.25170/perkotaan.v16i1.5604

Keywords:

organic waste, eco- enzyme, fermentation

Abstract

Waste is one of the major problems in terms of preserving the natural environment for humans. When waste is produced in large quantities, improper management will endanger human health and the environment. Making Eco-Enzyme (EE) products from waste, especially organic waste from homes, is one possible answer. Since Eco-Enzyme is made by fermenting organic waste using brown sugar as a substrate, it can be produced on a small scale. The aim of this project is to find out the advantages of producing Eco-Enzyme products from household organic waste, especially fruit and vegetable waste. This experiment uses the method of literature review and simple experimentation. The result of this experiment is an Eco-Enzyme product that is used as a disinfectant, a mixture of floor cleaning detergents, a pesticide residue cleaner, a descaler and a decrease in car radiator temperature, a hand-sanitizer (hand sanitizer) and also a skin wound medicine.

References

N. L. P. Juniartini, “Pengelolaan sampah dari lingkup terkecil dan pemberdayaan masyarakat sebagai bentuk tindakan peduli lingkungan,” J. Bali Membangun Bali, vol. 1, no. 1, pp. 27–40, 2020.

T. Sujarwo and Widyaningsih, “Pengelolaan Sampah Organik & Anorganik,” Pengelolaan Sampah Organik & Anorganik, pp. 7–8, n.d.

Y. S. Prabekti, “Eco-Fermentor: Alternatif Desain Wadah Fermentasi Eco-Enzyme,” Bogor Agricultural University (IPB), vol. 43, no. 1, p. 7728, 2020.

N. Rasit, L. H. Fern, and W. A. W. Ab Karim Ghani, “Production and characterization of Eco-Enzyme produced from tomato and orange wastes and its influence on the aquaculture sludge,” Int. J. Civ. Eng. Technol., vol. 10, no. 3, 2019.

M. D. Fadlurrahman and M. Aznury, “Variasi Fungsi Penerapan Ekoenzim dari Limbah Organik: Tinjauan Literatur,” J. Selulosa, vol. 12, no. 02, pp. 61–70, 2022.

M. M. I. P. Utami, A. P. Astuti, and E. T. W. Maharani, “Manfaat ekoenzim dari limbah organik rumah tangga sebagai pengawet buah tomat cherry,” EDUSAINTEK, vol. 4, 2020.

A. P. Astuti and E. T. W. Maharani, “Pengaruh variasi gula terhadap produksi ekoenzim menggunakan limbah buah dan sayur,” EDUSAINTEK, vol. 4, 2020.

H. E. Murdiana, N. A. Yuhara, T. Rahmavika, and D. Danila, “Pelatihan Pembuatan Eco-Enzyme Dari Limbah Organik Rumah Tangga Di Dasa Wisma Sukun,” Diseminasi: J. Pengabdian Kepada Masyarakat, vol. 4, no. 1, pp. 55–60, 2022.

I. Saidatuningtyas, T. H. Nufus, D. T. Ardhan, R. Arnanda, and R. Khoirunnisa, “Pelatihan Pembuatan Eco-Enzyme Untuk Mengurangi Limbah Organik Pada Warga Rumpin, Bogor,” PROFICIO, vol. 5, no. 2, pp. 71–79, 2024.

R. T. H. Putri et al., “Sosialisasi dan Pelatihan Pemanfaatan Sampah Organik sebagai Pupuk Alami Eco-Enzyme di Desa Sidomulyo,” Jumat Pertanian: J. Pengabdian Masyarakat, vol. 4, no. 1, pp. 1–5, 2023.

N. Widiani and A. Novitasari, “Produksi dan Karakterisasi Eco-Enzim dari Limbah Organik Dapur,” BIOEDUKASI: J. Pendidikan Biologi, vol. 14, no. 1, pp. 110–117, 2023.

N. Lubis, M. Wasito, S. T. Ananda, and H. Wahyudi, “Potensi ekoenzim dari limbah organik untuk meningkatkan produktivitas tanaman,” PROSIDING, pp. 182–188, 2022.

H. Kartika and C. S. Bakti, “Edukasi Pembuatan Eco-Enzyme dalam Pemanfaatan Limbah Organik,” J. Community Service and Engagement, vol. 2, no. 6, pp. 53–57, 2022.

R. Agustrina, E. Ernawiati, G. D. Pratami, and D. F. Mumtazah, “Pengolahan Limbah Organik Rumah Tangga Berbasis Eco-Enzyme Dalam Upaya Meningkatkan Kesehatan Lingkungan Dan Perekonomian Masyarakat Di Kelurahan Korpri Jaya, Sukarame, Bandar Lampung,” Buguh: J. Pengabdian Kepada Masyarakat, vol. 3, no. 1, pp. 19–26, 2023.

A. Komarudin, F. N. Hikmah, K. Sadiah, and M. T. Muhbahri, “Eco Enzyme: Upaya Pemanfaatan Limbah Rumah Tangga Untuk Kesehatan Masyarakat Desa Pecangakan,” Profetik: J. Pengabdian Masyarakat, vol. 1, no. 01, pp. 16–30, 2023.

N. C. Tuhumury, D. M. D. Sangadji, and A. N. A. Ummah, “Analisis Timbulan Sampah dan Pemanfaatan Sampah Organik Berbasis Eco-Enzyme Pada Kawasan Wisata Kuliner Air Salobar, Kota Ambon,” J. Pengendalian Pencemaran Lingkungan (JPPL), vol. 5, no. 2, pp. 142–149, 2023.

U. Septiani, N. Najmi, and R. Oktavia, “Eco Enzyme: Pengolahan sampah rumah tangga menjadi produk serbaguna di Yayasan Khazanah Kebajikan,” Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Masyarakat LPPM UMJ, vol. 1, no. 1, 2021.

H. As’ ari et al., “Eco-Enzym: Pemanfaatan Sampah Organik Menjadi Produk Serbaguna di Kelurahan Kampung Baru,” Diklat Review: J. Manajemen Pendidikan Dan Pelatihan, vol. 6, no. 2, pp. 187–192, 2022.

A. M. Tangapo and F. Kandou, “Edukasi Pemanfaatan Eco-Enzim Hasil Fermentasi Sampah Organik Rumah Tangga Menjadi Hand-Sanitizer Di Kelurahan Meras Manado,” The Studies of Social Sciences, vol. 4, no. 1, pp. 1–9, 2022.

R. N. Yanti, D. Setiawan, and M. R. Rosmanda, “Ibm Membuat Eco-Enzym Dengan Memanfaatkan Limbah Organik SMA 4 Mandau Duri,” Harmoni Masyarakat, vol. 1, no. 1, pp. 26–30, 2023.

M. Y. Amindri, J. D. P. Andriana, Y. P. Ramadhina, I. K. Mahardika, and S. Bektiarso, “Kajian Filosofis Pengolahan Limbah Organik Menjadi Eco Enzyme,” PHYDAGOGIC: J. Fisika Dan Pembelajarannya, vol. 5, no. 2, pp. 100–103, 2023.

C. Arun and P. Sivashanmugam, “Study on optimization of process parameters for enhancing the multi-hydrolytic enzyme activity in garbage enzyme produced from pre-consumer organic waste,” Bioresour. Technol., vol. 226, pp. 200–210, 2017.

Z. Zultaqawa and I. N. Firdaus, “Manfaat eco enzyme pada lingkungan,” CRANE: Civ. Eng. Res. J., vol. 4, no. 2, pp. 10–14, 2023.

R. A. Rifandi, B. S. Haksasi, L. Marliyah, and H. Harini, “Pelatihan Pembuatan Eco Enzym dengan Memanfaatkan Sampah Organik pada Kelompok Masyarakat Desa Samirono Kecamatan Getasan Kabupaten Semarang,” Manggali, vol. 2, no. 2, pp. 193–200, 2022.

D. Larasati, A. P. Astuti, and E. T. W. Maharani, “Uji organoleptik produk eco-enzyme dari limbah kulit buah (studi kasus di Kota Semarang),” EDUSAINTEK, vol. 4, 2020.

I. Wahyuni et al., “Sosialisasi Pengolahan Sampah Organik Limbah Rumah Tangga Menjadi Eco-Enzym,” JMM (J. Masyarakat Mandiri), vol. 7, no. 1, pp. 906–914, 2023.

R. Jelita, “Produksi Eco-Enzyme dengan pemanfaatan limbah rumah tangga untuk menjaga kesehatan masyarakat di era new normal,” J. Maitreyawira, vol. 3, no. 1, pp. 28–35, 2022.

C. W. Budiyanto et al., “Mengubah Sampah Organik Menjadi Eco Enzym Multifungsi: Inovasi di Kawasan Urban,” DEDIKASI: Community Service Reports, vol. 4, no. 1, 2022.

Y. N. Chandra, C. D. Hartati, G. Wijayanti, and H. G. Gunawan, “Sosialisasi pemanfaatan limbah organik menjadi bahan pembersih rumah tangga,” Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat, vol. 1, pp. SNPPM2020LPK-9, 2020.

D. Rosalina, Y. Marnita, N. K. Lubis, and F. Alham, “Pelatihan Pembuatan Kompos Blok dengan Memanfaatkan Sampah Organik Rumah Tangga untuk Digunakan sebagai Bahan Media Tanam,” SELAPARANG: J. Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, vol. 5, no. 1, pp. 131–135, 2021.

C. Wuni and A. Husaini, “Pelatihan Pembuatan Eco-Enzyme Dari Limbah Organik Rumah Tangga Sebagai Alternatif Cairan Pembersih Alami,” J-ABDI: J. Pengabdian Kepada Masyarakat, vol. 1, no. 4, pp. 589–594, 2021.

H. Fitriani et al., “Optimalisasi Pengolahan Limbah Organik Berbasis Eco Enzyme Sebagai Upaya Pembentukan Karakter Pemuda Peduli Lingkungan Di Reuleut Barat,” J. Vokasi, vol. 8, no. 1, pp. 37–42, 2024.

R. Ntelok and R. Ngalu, “Dupa Anti Nyamuk Berbahan Dasar Bunga Sukun Jantan (Artocarpus altilis): Strategi Pemberdayaan Masyarakat Dalam Pengolahan Limbah Organik,” Randang Tana-Jurnal Pengabdian Masyarakat, vol. 3, no. 1, pp. 14–22, 2020.

L. Vama and M. N. Cherekar, “Production, extraction and uses of Eco-Enzyme using citrus fruit waste: wealth from waste,” Asian Jr. of Microbiol. Biotech. Env. Sc., vol. 22, no. 2, pp. 346–351, 2020.

M. Hemalatha and P. Visantini, “Potential use of eco-enzyme for the treatment of metal based effluent,” IOP Conf. Ser.: Mater. Sci. Eng., vol. 716, no. 1, p. 12016, 2020.

S. I. Megah, “Pemanfaatan limbah rumah tangga digunakan untuk obat dan kebersihan,” 2018.

V. Deepak, A. N. Singh, and P. S. AK, “Use of Garbage Enzyme,” Int. J. Sci. Res. Rev., vol. 7, no. 07, pp. 210–215, 2019.

Downloads

Published

08-08-2024

How to Cite

[1]
R. Purba, G. S. Manalu, S. Patimah, and H. Pardi, “Utilization of Organic Waste into Environmentally Friendly Household Cleaning Agents: Eco-Enzyme”, j. perkota., vol. 16, no. 1, pp. 22–31, Aug. 2024.

Issue

Section

Original Articles
Abstract views: 81 | PDF downloads: 25